Mendelssohn, Ligeti és egy 20. század végi 21. szimfónia

Őrületes mennyiségű klasszikus zenei koncertet rendeznek Budapesten hétről hétre, és ezek között rengeteg a jó/izgalmas/érdekes esemény, amit kár volna kihagyni. Az óriási zajban persze nagyon nehéz meghallani a megfelelő hangokat. A „Zajszűrő”, a 444 koncertajánlója ebben segít a hangversenyélet károsultjainak. Nézzük is gyorsan a következő két hét kínálatát. 

2019. december 2. (hétfő), 18.00 – FUGA
WILHEIM 70

Szinte hihetetlen, de hetvenéves lett Wilheim András, a magyar zenetudomány egyik legeredetibb alakja, akinél jobban senki nem ismeri Kurtág és Cage zenéjét, s aki Machaut-tól Bachon át Mozartig, a zene filológiájától a zene filozófiájáig az európai kultúrtörténet valamennyi korszakában és a muzikológia valamennyi ágában otthonosan mozog. Az ünnepi alkalomból tanítványai – zeneszerzők és gyakorló muzsikusok – köszöntik a FUGÁ-ban, név szerint: Balogh Máté, Bán Máté, Borbély László, Dargay Marcell, Futó Balázs, Horváth Bálint, Kiss Péter, Klenyán Csaba, Muntag Lőrinc, Rajna Martin, Tornyai Péter, Sándor László, Szalai András, Szigeti Máté, Zétényi Tamás. Mi is boldog születésnapot kívánunk!
További részletek >>>

2019. december 4. (szerda), 19.30 – MÜPA, Nemzeti Hangversenyterem
GIDON KREMER, KREMERATA BALTICA ÉS A CONCERTO BUDAPEST
Különleges koncertnek ígérkezik a Keller András vezette Concerto Budapest és a legendás Gidon Kremerrel érkező Kremerata Baltica közös koncertje, amelyen Mahler V. szimfóniájának nevezetes Adagiettója mellett (amelyet Visconti filmje, a Halál Velencében tett messze a klasszikus zene határain túl is népszerűvé) elhangzik Alfred Schnittke 1978-ban komponált 3. hegedűversenye, ez a mahleri-schuberti világot és az orosz orthodox egyházzenét egyaránt megidéző, megrázóan szép mű, ám az igazán nagy dobás a koncert második felében következik: Mieczysław Weinberg (1919–1996) utolsó előtti, 21. szimfóniája, amelyet 1991-ben a varsói gettó áldozatainak emlékére komponált a lengyel zenszerző. A „Kaddish” címet viselő mű Magyarországon még soha nem hangzott el, pedig gyönyörű és nagyon megrázó, hat egymásba folyó tétel, ötven percnyi utazás az emberi psziché legmélyére. Weinberg nem igazán ismert itthon, de ez nem fog sokáig így maradni. Aki szeretne készülni, itt a szimfóniából egy szenzációs felvétel.
További részletek >>>

2019. december 9. (hétfő), 19.00 – Zeneakadémia, Solti Terem
KAMARA-KÖR – MENDELSSOHN-EST
Fiatalok, tehetségesek, és végtelenül lelkesek. Ennél többre nincs is igazán szükség ahhoz, hogy a zeneakadémistákból álló Kamara-Kör koncertjei érdemesek legyenek a figyelmünkre. Az ifjú zongoraművész, Radnóti Róza által alapított csapat már több koncertet adott az elmúlt másfél évben, most Mendelssohn zenéjében mártózik meg Balogh Eszter (mezzoszoprán), Varga Oszkár (hegedű), Osztrosits Eszter (hegedű), Kurgyis András (brácsa), Matuska Flóra (cselló) és Radnóti Róza (zongora). Ami a személyiségükön meg a játékukon túl rendkívül üdítő, hogy a koncert műsorán nem csak egy műfajba tartozó darabok szerepelnek: dalok mellett elhangzik az f-moll vonósnégyes és a nagyszabású d-moll trió is. December 9-én irány a Zeneakadémia Solti terme, már nincs sok jegy! 
További részletek >>>

2019. december 13. (péntek), 19.30 – Zeneakadémia, Nagyterem
ARDITTI QUARTET 
Az 1974-ben alapított Arditti Vonósnégyes közel félévszázadot átfogó életműve már akkor is lenyűgöző, ha csak a számokat nézzük: diszkográfiájuk több mint 200 lemezt számlál, közel 2000 koncertet adtak, és több száz (!) új művet mutattak be, amelyek jó részét kifejezetten nekik komponálták. Ennél persze fontosabb, hogy tényleg fantasztikusan játszanak. Tekintettel arra, hogy a repertoárjuk gerincét az alapításuk óta született zenék képezik, nyugodtan mondhatjuk, hogy régizenei műsorral érkeznek a Zeneakadémia Nagytermébe. Bartók 3. vonósnégyese és Berg Lírikus szvitje az 1920-as évek végén, Ligeti 2. vonósnégyese pedig 1968-ban született. Ezek a zenék persze nem sokat vesztenek a frisseségükből, különösen ha olyan friss szemmel közelítik meg őket, mint Ardittiék. 
További részletek >>>

2019. december 15. (vasárnap), 18.00 – Bartók Emlékház
EÖTVÖS PÉTER, JENEY ZOLTÁN ÉS VIDOVSZKY LÁSZLÓ ESTJE
Mióta Farkas Zoltán vezeti a Bartók Emlékházat, izgalmasabbnál izgalmasabb koncertek hallhatók a zeneszerző egykori otthonában lévő kamarateremben, úgyhogy érdemes elkirándulni Pasarétre december 15-én, vasárnap, amikor Eötvös Péter, Vidovszky László és a nemrégiben elhunyt Jeney Zoltán kamaraműveit fogja játszani válogatott kamarazenészek csoportja: Rajk Judit (mezzoszoprán), Borbély László (zongora), Kiss Péter (zongora), Szűcs Péter (klarinét) és a Classicus Quartet. 
További részletek >>>

A klasszikus zenei zajszűrés támogatója a 220 Volt. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.